Spaans in Barcelona

Deze wereldberoemde metropool aan de Middellandse Zee is waarschijnlijk een van de meest veelzijdige en dynamische steden van Spanje. Barcelona heeft veel te bieden met haar rijke culturele verleden. Gedurende het hele jaar kunt u hier genieten van de vele parken, de beroemde architectuur van Gaudí en de kunstwerken van Dali en Picasso. De zandstranden van de Costa Brava liggen binnen handbereik en u kunt zelfs skiën in de Pyreneeën. Deze universiteitsstad is zeker een van de grootste trekpleisters van Spanje. Zoals u wellicht weet, worden er in Catalunya 2 officiële talen gesproken: Spaans of ook wel Castilliaans en Catalaans. Het Catalaans is geen dialect van het Spaans, maar een aparte taal die in veel opzichten net zo verbonden is met het Frans als met het Spaans. Aan International House Barcelona wordt Spaans (geen Catalaans) onderwezen aan de buitenlandse studenten! Ook de families spreken Spaans met hun gasten. Tijdens het verblijf zullen cursisten waarschijnlijk af en toe conversaties in het Catalaans horen, maar ook in het Engels, Frans of Italiaans. Barcelona is wat dat betreft een cosmopolitische stad! Volgens een recent onderzoek beschouwt 67% van de inwoners van Barcelona Spaans als hun eerste taal. In kleine dorpjes in de omgeving van Barcelona wordt wel meer Catalaans gesproken, maar in de stad zelf is Spaans duidelijk de belangrijkste taal, mede door de lange historie van immigratie vanuit andere delen van Spanje.

International House Barcelona
Het instituut is gevestigd in een authentiek pand aan de rand van de Barrio Gótico, op 5 minuten loopafstand van de Plaza de Catalunya. De school is gezellig van opzet en beschikt over 35 klaslokalen met airconditioning, verdeeld over 5 verdiepingen en heeft veel faciliteiten voor de studenten. Zo is er onder meer een cafetaria, waar u de lunch kunt gebruiken, een bibliotheek, studiecentrum, internetlokaal en een dakterras waar u tijdens de pauzes kunt genieten van de Catalaanse zon. Naast de buitenlandse cursisten, volgen op een aparte afdeling 1200 Spanjaarden parttime Engelse, Duitse of Franse les aan dit instituut. Op de gezellige welkomstborrel en de verschillende andere sociale activiteiten kunt u makkelijk in contact komen met deze lokale studenten.

Accommodatie
Tijdens uw cursus in Barcelona heeft u de keuze uit diverse accommodatievormen. Ten eerste kunt u bij een gastgezin verblijven, in een 1-persoonskamer op basis van logies/ontbijt of halfpension. De meeste families zijn circa twintig minuten met het openbaar vervoer verwijderd van het instituut. Ook kunt u kiezen voor een executive family, waar u een kamer heeft met eigen badkamer in een vaak wat grotere woning. Daarnaast is het mogelijk om in een appartement met medestudenten te logeren. U beschikt over een 1-persoonskamer op basis van logies waarbij de badkamer, keuken en huiskamer worden gedeeld met twee tot vier andere studenten. Alle appartementen hebben een wasmachine en televisie en worden wekelijks schoongemaakt. De afstand tot de school is ongeveer 15 minuten per openbaar vervoer. Tijdens de maanden juli, augustus en september kunt u tevens kiezen voor een van de universiteitsresidenties. Hier kunt u verblijven in een 1- of 2-persoonskamer met eigen badkamer op basis van logies/ontbijt of half pension. De residenties beschikken over onder meer een wasmachine en koelkast en zijn ongeveer 25 minuten per bus verwijderd van het instituut. Op aanvraag kan Lexton ook een studio of hotel voor u reserveren.

Activiteitenprogramma

Het instituut biedt u tijdens uw cursus tal van mogelijkheden om Barcelona in sociaal en cultureel opzicht beter te leren kennen. Zo worden er welkomstfeesten georganiseerd, bezoeken aan bezienswaardigheden in en rond Barcelona, video-voorstellingen en ‘exchange evenings’. Tijdens deze kunt u praten met lokale mensen die aan het instituut Engels, Frans of Duits studeren. Een voorbeeld van het activiteitenprogramma is als volgt: Maandag: welkomst party Dinsdag: sightseeing tour door de Gotische wijk Woensdag: bezichtiging van de Sagrada Familia Donderdag: bezoek aan het Picasso Museum Zaterdag: excursie naar de Costa Brava, Gigueras en het Dali Museum

Reis
Barcelona is zeer goed bereikbaar met het vliegtuig, de bus en trein. Lexton informeert u graag over de mogelijkheden. Voor voordelige tarieven kunt u ook kijken op www.cheaptickets.nl.

Cursussen
Het cursusprogramma bestaat uit een Group Course, welke is gericht op het vergroten van de kennis van het algemeen Spaans. Hierbij wordt aandacht besteed aan lees-, schrijf- en spreekvaardigheid. De Business Course is vooral geschikt voor mensen die hun Spaans op zakelijk gebied willen verbeteren. Deze cursus bestaat uit de Group Course in de ochtend aangevuld met 10 lessen gericht op zakelijk Spaans in de middag. Aan het einde van deze 4-weekse cursus kunt u eventueel een examen afleggen dat erkend is door de Kamer van Koophandel. De Master Class bestaat uit 15 lessen per week en is speciaal bestemd voor mensen vanaf 50 jaar die hun kennis van het algemeen Spaans willen vergroten in een groep cursisten van hun eigen leeftijd. De DELE Course is een 8-weekse cursus die studenten klaar stoomt voor het DELE-examen. Een One-to-one Course kan worden gevolgd ter uitbreiding van de Group Course en is helemaal toegespitst op de individuele behoeften.

Lexton advies
De cursussen zijn van een zeer goed niveau en de prijs is redelijk. Het instituut heeftmede hierdoor een uitstekende naam op het gebied van Spaanse taalcursussen voor buitenlanders. Dat er in de streek rondom Barcelona Catelaans wordt gesproken is geen enkel probleem, want op de school wordt het echte Spaans onderwezen en in de stad zelf spreekt slechts een minderheid Catelaans. Deze bestemming kent vele gezichten. Naast de kust en het strand zijn er ongekend veel culturele en sociale bezienswaardigheden. Een aantal van deze activiteiten zijn in het lesprogramma inbegrepen, andere worden tegen kostprijs aangeboden. International House Barcelona en de stad zelf zijn om bovengenoemde redenen geschikt voor een zeer breed publiek. De gemiddelde leeftijd van de cursisten ligt tussen de 20 -30 jaar, maar mensen van alle leeftijden kunnen hier een cursus volgen. 25% van het totaal aantal cursisten is 30 to 40 jaar oud en 13% is ouder dan 40 jaar. De cursisten zijn vaak ‘young professionals’ die Spaans nodig hebben voor hun werk, maar het zijn ook vaak mensen die de taal leren als hobby.a