Russisch in St. Petersburg

De voormalige hoofdstad van het Tsarenrijk van Rusland heeft enorme veranderingen ondergaan sinds haar naam veranderd is van Leningrad in St. Petersburg. Na de val van de Sovjet Unie is de stad, die gesticht is in 1703, de poort van Rusland naar Europa geworden. Als gevolg van de enorme problemen die zich hebben voorgedaan sinds het einde van het communistische regiem, is het niet vreemd dat St. Petersburg een stad is met meerdere gezichten, een mix van Europese en traditioneel Russische bouwstijlen, die voor een groot deel de Russische Revolutie hebben doorstaan. De ontelbare paleizen, zoals het Winterpaleis en prachtige musea, zoals Le Hermitage, bepalen het beeld van de stad. De vele bruggen en kanalen hebben St. Petersburg de titel Venetië van het Noorden bezorgd. Een ander gezicht is het moderne St. Petersburg dat woonruimte biedt aan 5 millioen mensen en dus een van de grootste steden van Europa is. Deze bestemming, die een perfecte verbinding heeft met de Baltische Zee, heeft de ambitie om het belangrijkste handelscentrum van Rusland te worden.

Liden & Denz Language Centre

Het Liden & Denz instituut is in maart 1993 opgericht en maakt onderdeel uit van Liden & Denz Zwitserland. Het is de eerste Russische taalschool die internationale waardering kreeg in 1997. In St. Petersburg bevindt de school zich in een rustig gedeelte van de historische binnenstad. Bars, restaurants en theaters liggen op loopafstand. Het metrostation bereikt u binnen 3 minuten. Het instituut beschikt over 14 leslokalen. Verder is er een zelfstudiecentrum en een cafetaria, waar koude en warme maaltijden worden geserveerd. De middelgrote school heeft dus voldoende faciliteiten te bieden om het Russisch onder de knie te krijgen, maar zorgt ook voor een knusse sfeer, waarbij het contact tussen u en de leraren erg belangrijk is. Het doel van het lerarenteam is om de cursisten de taal te leren, maar daarnaast ook de cultuur van Rusland te laten leren kennen. Dit is mogelijk in de omgeving van Liden & Denz is 24 uur per dag geopend, 7 dagen per week.

Accommodatie

Tijdens uw cursus verblijft u standaard in een 1-persoonskamer bij een gastgezin. Dit geeft u de gelegenheid om ook buiten de lessen bezig te zijn met Russisch spreken. De meeste families spreken wel Engels, maar dat is niet optimaal. Ze willen u motiveren om ook met hen Russisch te spreken. Bovendien leert u op deze manier het dagelijkse leven kennen. Uw verblijf is op basis van halfpension. Een gedeelte van de gastgezinnen woont in het centrum. Alle accommodaties liggen op een maximale reistijd van 40 minuten van de school. Het instituut selecteert de families met grote zorg en deze hebben allemaal ervaring met buitenlandse studenten. Wel wordt van u enige aanpassing verwacht. De infrastructuur in Rusland is van een basisniveau en problemen met warm water of stroom zijn niet ongewoon. Maar de Russische gastvrijheid zorgt ervoor dat u deze onvolkomenheden snel vergeet. Mocht u liever in een hotel verblijven, vraag dan informatie aan bij Lexton. Wij regelen dit graag voor u.

Activiteitenprogramma

Door de school worden van tijd tot tijd excursies georganiseerd, zoals shopping-tours, uitstapjes naar het platteland en trips naar andere steden (Pushkin, Pavlovsk en Novgorod). Hiervoor wordt een kleine brijdrage gevraagd, meestal om de gids te betalen en de entree van een museum. Ook kunt u vanuit St. Petersburg een bezoek brengen aan Moskou. Bij aankomst wordt u uitgenodigd voor een wandeltour door de stad. Deze is gratis. Het instituut regelt ook theatervoorstellingen (o.a. opera, drama en ballet) en tickets hiervoor. Houdt u er rekening mee dat wanneer u een Russische orthodoxe kerk bezoekt, u uw hoed of muts afzet. Van vrouwen wordt verwacht dat ze hun hoofd bedekken en een korte of lange broek vinden de Russen voor vrouwen niet gepast.

Reis

Het is mogelijk om bijna dagelijks rechtstreeks naar St.Petersburg te vliegen met KLM. U komt aan op International Airport (Pulkovo 2). Mocht u via Moskou willen vliegen, arriveert u in St. Petersburg op het Domestic Airport (Pulkovo 1). Op de luchthaven wordt u verwelkomd door een vertegenwoordiger van Liden & Denz, die u naar uw accommodatie zal brengen. Informeert u bij Lexton naar voordelige vluchtmogelijkheden of kijk eens op www.cheaptickets.nl.

Cursussen

De cursussen zijn intensief en vragen een behoorlijke inzet van de studenten. Het serieuze karakter van de lessen staat een informele sfeer echter niet in de weg. Het instituut biedt in St. Petersburg een Standard Course waarbij alle aspecten van het Russisch aan bod komen. Lees- en luistervaardigheid en grammatica worden uitgebreid behandeld. De nadruk ligt echter op de spreekvaardigheid. Over eventuele One-to-One Courses kunt u extra informatie opvragen bij Lexton.

Lexton advies

In St. Petersburg leert u niet alleen het Russisch, maar ook de cultuur van dit bijzondere land kennen. Door de school worden van tijd tot tijd excursies georganiseerd. De gastvrijheid van uw gastgezin en de vriendelijke sfeer op Liden & Denz zorgen ervoor dat u de taalcursus en Rusland nooit meer vergeet! Tip: Voor een taalcursus in Rusland heeft u een visum nodig. Het verzorgen van dit visum duurt vier weken. Denk hieraan als u een reis gaat boeken.